Home Museum of books Приватні зібрання Файнштейн Давид Ілліч (1921-2008)

Файнштейн Давид Ілліч (1921-2008)

Серед численних бібліотечних колекцій певний культурологічний інтерес становить колекція видань з автографами. Майже з перших років існування бібліотеки почалося їх збирання. Нині маємо в колекції твори друку з авторськими написами відомих земляків: історика Є. В. Тарле, вченого-біолога А. А. Браунера, земського санітарного лікаря Н. І. Тезякова, В. К. Шенфінкель, краєзнавця-бібліофіла С. О. Сильванського. Чимало митців слова побувало на Херсонщині і залишили на спогад свої твори з автографами. Це, перед усім, О. Т. Гончар, М. П. Бажан, Яр Славутич, Ч. Т. Айтматов, П. Г. Антокольський тощо.

Заслуговує на увагу зібрання книг та документів з автографами, подароване нам колишнім херсонським журналістом Давидом Іллічем Файнштейном. Сам він каховчанин, там пройшли дитячі роки майбутнього публіциста. Взагалі, географія його життєвого та творчого шляху чимала: Каховка, Херсон, Миколаїв, Муром, Донецьк, Беер-Шева та багато інших міст.

Улюбленій журналістиці Давид Файнштейн присвятив понад п’ятдесят років свого життя, у 1970-х роках був головним редактором Херсонського обласного телебачення, засновником літературного телевізійного салону «Книга з автографом». Давид Файнштейн повертав читачам забуті імена відомих і не дуже відомих письменників, знайомив із цікавими особистостями, чиє життя і книги тією чи іншою мірою були пов’язані з придніпровською стороною, із сонячною Таврією. Він також підтримував активний зв'язок з херсонським клубом аматорів книги «Кобзар» та бував там частим гостем.

А до того спочатку були роки роботи в херсонській газеті «Наддніпрянська правда», потім – в редакції обласної молодіжної газети в Миколаєві, звідки Давід Ілліч пішов на фронт. Його бойовий шлях був відзначений і тяжким пораненням, і нагородами. А завершив війну Давід Ілліч в Чехословаччині.

Колишнього десантника Д. І. Файнштейна завжди вирізняв нестандартний підхід до публіцистичної діяльності. Він писав про маловідомих і незаслужено забутих авторів, був невтомним шукачем правди. А ще, як відзначають всі, хто працював разом з Давідом Іллічем, йому були завжди притаманні щирий інтерес до людей та молодість душі. Тому й не дивно, що головними героями його нарисів були завжди цікаві персоналії.

Покоління 1970-х років, напевне, пам'ятає повість Володимира Бєляєва «Стара фортеця». Але не всі знають, що в роки Першої світової війни родині письменника довелося переїхати з Кам'янця-Подільського до Херсона. Спогади про той час знайшли своє відображення на сторінках повісті. Тепер книга з автографом В. П. Бєляєва з колекції Файнштейна зберігається у нас. А один з піонерів радянського кінооператорського мистецтва, професор А. Д. Головня, в чиєму послужному списку такі відомі світові кіно шедеври як «Мати», «Нащадок Чингіз-хана», «Суворов» тощо, свої дитячі роки провів на Херсонщині. Тож, завдяки Давиду Іллічу, книга спогадів відомого кінооператора з його автографом тепер також є в нашому фонді.

Книжкове зібрання Д. І. Файнштейна, яке він у 1990-ті рр. минулого століття передав нашій бібліотеці, нараховує майже триста примірників видань з автографами відомих літераторів, громадських діячів, книгознавців і містить не тільки книги, а й численне листування з авторами подарованих творів. І не лише листування. Давід Ілліч передав нам свій фотоархів, який ми вже частково оцифрували. Багата епістолярна спадщина Давіда Ілліча також нині зберігається в Російському державному архіві літератури та мистецтва.

Серед подарованих журналістом видань – твори історика Д. І. Еварницького (Яворницького), письменників О. Т. Гончара, Ю. К. Смолича, Р. Г. Гамзатова, Е. Б. Межелайтіса, К. М. Симонова, книгознавця і колекціонера О. Г. Ласунського та багатьох інших.

На жаль, життєві обставини перешкодили Давиду Іллічу повністю втілити в життя свої творчі задуми зі створення літературної карти Херсонщини. Але багатий документальний матеріал, який з любов'ю і великим ентузіазмом він збирав протягом усього життя, журналіст передав улюбленій бібліотеці, читачем якої був раніше. Закоханість у свою справу, активна життєва позиція, любов до людей і щира зацікавленість ними завжди були притаманні йому. Він писав і публікувався до останніх днів свого життя, але вже як громадянин Ізраїлю.

Давід Ілліч Файнштейн завершив свій життєвий шлях в 2008 році в далекому Беер-Шеві. Але подарована ним колекція, – зібрання документальних матеріалів і книг з автографами – залишається з нами як культурно-історична пам’ять, як документальне свідчення про літературно-культурні процеси, що відбувалися в ХХ сторіччі, зокрема і в Херсоні.



Comments

Write your comment

Calendar

    123
456 7 8910
11 12 1314151617
18192021222324
25 262728293031