Головна Запрошення до музею Приватні зібрання Ємельянов Михайло Андрійович (1923-2014)

Ємельянов Михайло Андрійович (1923-2014)

Людиною, яка залишила добрий і вагомий слід в діяльності культурних закладів Херсона, зокрема й нашої бібліотеки, був саме він – Михайло Андрійович Ємельянов – почесний громадянин міста, палкий прихильник книги.

Книги завжди і всюди супроводжували Михайла Андрійовича – з напівголодного дитинства до останніх днів життя. Навіть в часи воєнного лихоліття книги були поруч з ним. Книгу він завжди вважав джерелом знань. І тому ніколи не шкодував коштів на придбання чергової потрібної йому книжки. А в перші післявоєнні роки на скудні заощадження він купував книги не лише для себе, а й для односельців. У своїх спогадах він писав, що якби в нього було багато грошей, то він би віддавав їх тим, хто цього потребує, щоб навчатись.

Після військової служби почесний фронтовик, відзначений багатьма бойовими нагородами, повернувся до мирного життя, закінчив з відзнакою Харківський інститут культури і присвятив подальше життя пропаганді книги.

Впродовж 30 років він був беззмінним головою Херсонського клубу аматорів книги, створеному у вересні 1966 р. за ініціативи обласного управління у справах друку, облкниготоргу і міської організації товариства «Знання». Робота клубу носила масово-популяризаторський характер, розрахований на широкі кола книголюбів. Активно читалися лекції, в тому числі й бібліотекарями нашої книгозбірні, проводилися консультації, огляди книжкових новинок, організовувалися виставки-продажі літератури, відбувалися зустрічі з письменниками, поетами, літературознавцями. Тематика проведених заходів була різноманітною. Клуб існує і зараз, але працює вже в основному на базі секції бібліофілів.

На жаль, М. А. Ємельянова вже немає, як і багатьох інших відомих херсонських книголюбів-колекціонерів: Л. К. Ширяєва, Є. В. Горностаєва, В. А. Бєлоусова, В. Г. Абдалова, В. А. Бистрова, В. А. Черникова. Але залишилися їхні публікації в місцевій пресі, спогади про них інших членів клубу.

Друковані видання членів клубу «Альманах библиофила» (Херсон, 2005), «Мой путь коллекционера» (Херсон, 1994) Л. К. Ширяєва, «Судьба коллекционера» (Херсон, 2005), «Книги в моей жизни» (Херсон, 2006), «40 лет служения книге» (Херсон, 2007), «…Иных уж нет, а те далече…» (Херсон, 2012) М. А. Ємельянова, «Экслибрисы Феликса Кидера» (Херсон, 1998) В. А. Бистрова і І. В. Замараєвої та ряд інших публікацій є справжнім літописом діяльності херсонських книголюбів.

З теплом і вдячністю ми згадуватимемо Михайла Андрійовича Ємельянова. Бібліотеці він подарував понад півтори тисячі книг зі свого зібрання, яке трепетно збирав протягом тривалого часу.

Першою ластівкою благодійницької діяльності Михайла Андрійовича була колекція «Пушкініани» та зібрання творів образотворчого мистецтва, передані в дар музеям міста до 225 – річчя Херсона в 2003 році, а для нашої бібліотеки – прижиттєве видання «Кобзаря» Т. Г. Шевченка. В 2005 році він знову подарував нам 207 примірників видань XVIII – XIX та початку ХХ ст., а також колекцію «Блокіани» (прижиттєві твори О. Блока та література про нього). Один із примірників зібрання – збірка «Стихи о России» (Пг., 1915) – з автографом самого Олександра Блока.

Серед прижиттєвих публікацій видатних майстрів слова, подарованих колекціонером, такі як «Стихи» Т.9. В. А. Жуковського (СПб., 1849), «Стихи» М. О. Некрасова (СПб., 1864), «Полное собрание сочинений» Л. М. Андрєєва (СПб., 1913) з автографом автора у першому томі тощо.

Згодом М. А. Ємельяновим була поповнена бібліотечна колекція книг, виданих під час Другої світової війни, а Художньому музею міста дісталася колекція екслібрисів. Напередодні свого 90-ліття в 2013 році Михайло Андрійович в черговий раз безкорисливо передав нам більше семисот книг. Серед них – рідкісні примірники ювілейних і бібліофільських видань і книги з автографами відомих письменників – О. Т. ГончараМ. Т. Рильського, Р. Г. Гамзатова, К. М. Симонова та інших відомих літераторів.

Цінною частиною Ємельянівського подарунка можна вважати колекцію міні-друків. Понад двохсот міні-книжок істотно доповнили та стали справжньою окрасою нашої бібліотечної колекції. Серед них «История римского народа» Тіта Лівія (К., 1914) з серії «Ліліпут», «Казначейша» М. Ю. Лермонтова (К., 1892)з серії «Крошка», «Казки» Г. Х. Андерсена, видане московською друкарнею А. І. Мамонтова в 1877 році, «Басни» І. А. Крилова. Одне з них – ювілейне, яке вийшло в Санкт-Петербурзі в типографії Гольдберга у 1895 р., інше було видане московським видавництвом Миколи Миляєва в 1898 р.

Михайло Андрійович також був укладачем і співавтором цілого ряду досліджень з історії нашого краю. Як завзятий книжник та поборник книги неодноразово приймав участь в численних масових заходах, що проводились культурними закладами міста. Матеріали його колекційних зібрань неодноразово експонувались на виставках в бібліотеках та музеях. Незважаючи на поважний вік, йому до останніх хвилин життя були притаманні світлий розум, інтелектуальна активність та щедрість серця. І він завжди бажав, щоб книжки, подаровані ним бібліотеці та музеям, довго служили людям і були їм корисні.

Коментарі

Напишіть свій коментар

Календар подій

1234567
891011121314
1516 17 18192021
22232425262728
2930